Spis dig til D-vitamin-rigdom

Mange fødevarer indeholder naturligt forekommende D-vitamin. Eksempler på sådanne solskinskilder på tallerkenen er fed fisk som laks, makrel og sild. Disse fede fisk er rige på D-vitamin, som kroppen har brug for til at optage calcium og opretholde et sundt knoglesystem. Derudover kan æg, svampe og mælkeprodukter også bidrage til at dække behovet for D-vitamin.

D-vitamin-boostere til morgenmaden

D-vitamin-rige fødevarer som æg, laks og svampe er fremragende valg til morgenmaden. Spis f.eks. en skål havregrød med ristede solsikkekerner og laks, eller nyd et par pocherede æg med avokado og ristet brød. Du kan også blende et glas mælk eller yoghurt med bær og mandler for et nærende og D-vitamin-fyldt morgenmåltid. Find dine favorit D-vitamin rige retter og få en god start på dagen.

Lækre D-vitamin-middage

D-vitamin er et vigtigt næringsstof, som mange danskere mangler. Heldigvis er der masser af lækre retter, der kan booste dit D-vitamin-indtag. Prøv eksempelvis en cremet laksegryde med spinat og solbær eller en varmende linsesuppe med ristede græskarkerner. Fisk, æg og svampe er også gode kilder til D-vitamin. For gode råd om D vitamin kan du læse mere på vores hjemmeside.

Overraskende D-vitamin-rige snacks

Ud over de sædvanlige D-vitamin-rige fødevarer som fed fisk, æg og mælkeprodukter, findes der også nogle overraskende snacks, der indeholder store mængder af dette vigtige vitamin. Svampe, særligt shiitake-svampe, er en righoldig kilde til D-vitamin. Blot 100 gram shiitake-svampe indeholder over 900 procent af den daglige anbefalede dosis. Desuden indeholder mandler og hasselnødder også betydelige mængder af D-vitamin. Bare et håndfald af disse nødder kan dække op til 20 procent af dit daglige behov.

Sæsonens bedste D-vitamin-kilder

Sæsonens bedste D-vitamin-kilder omfatter fede fisk som laks, makrel og sild. Disse fisk er rige på D-vitamin, som er et vigtigt næringsstof for knogler, tænder og immunsystem. Æg er også en fremragende kilde til D-vitamin, særligt æggeblommen. Derudover kan svampe, som f.eks. shiitake-svampe, indeholde betydelige mængder af D-vitamin. Solbeskinnede fødevarer som tomater og broccoli kan også bidrage til det daglige D-vitamin-indtag. Ved at inkludere disse sæsonens bedste kilder i kosten, kan du opnå et optimalt D-vitamin-niveau og dermed støtte din overordnede sundhed.

Sådan får du mere D-vitamin i din kost

D-vitamin er et vigtigt næringsstof, som mange mennesker mangler i deres kost. Heldigvis findes der flere gode kilder til D-vitamin, som du nemt kan inkorporere i din daglige kost. Fede fisk som laks, makrel og sild er rige på D-vitamin og bør spises et par gange om ugen. Æg, mejeriprodukter og svampe indeholder også gode mængder af dette vitamin. Desuden kan du få D-vitamin ved at drikke D-vitamin-beriget mælk, juice eller plantemælk. Hvis du har svært ved at få nok D-vitamin gennem kosten, kan du overveje at tage et kosttilskud.

Vegetariske retter med masser af D-vitamin

Vegetariske retter er et fremragende valg, hvis du ønsker at få en god mængde D-vitamin. Tofu, svampe og bønner er alle gode kilder til dette vigtige vitamin. Prøv for eksempel en lækker linsesuppe med svampe eller en cremet risotto med tofu og broccoli. Du kan også lave en nærende salat med spinat, avocado og solsikkekerner. Husk at supplere med en kilde til calcium, som for eksempel ost eller mandler, for at sikre en optimal optagelse af D-vitaminet.

Fisk og skaldyr – naturlige D-vitamin-bomber

Fisk og skaldyr er fremragende kilder til D-vitamin. Laksefisk som laks, makrel og sild er særligt rige på D-vitamin. En portion på 100 gram laks indeholder op til 16 mikrogram D-vitamin, hvilket dækker over halvdelen af det anbefalede daglige indtag. Også skaldyr som rejer, muslinger og østers indeholder betydelige mængder af dette vigtige vitamin. Blot 100 gram rejer eller muslinger giver op til 5 mikrogram D-vitamin. Ved at inkludere fisk og skaldyr i kosten kan man således nemt sikre sig et tilstrækkeligt D-vitamin-indtag.

D-vitamin-rige opskrifter til hele familien

D-vitamin er et vigtigt næringsstof, som kroppen har brug for til at opretholde en sund knogle- og muskelfunktion. Heldigvis findes der masser af lækre retter, der er rige på dette vitamin. Prøv for eksempel disse opskrifter, som hele familien vil nyde:

  • Laks i ovn med citron og dild – Laks indeholder store mængder D-vitamin og er en nem og lækker ret.
  • Æggeretter med spinat – Æg og spinat er begge gode kilder til D-vitamin. Servér dem sammen for et nærende måltid.
  • Grøntsagssuppe med svampe – Svampe indeholder D-vitamin, og suppen er en varmende og nærende ret.
  • Bagt torsk med rodfrugter – Torsk er en fed fisk, der er rig på D-vitamin. De bagte rodfrugter tilfører en dejlig sødme.

Få styr på dit D-vitamin-indtag

Dit D-vitamin-indtag er vigtigt for din generelle sundhed. De fleste mennesker får ikke nok D-vitamin gennem kosten, så det kan være en god idé at supplere med et D-vitamin-tilskud. Anbefalingen er et indtag på 10-20 mikrogram D-vitamin om dagen. Spiser du fede fisk som laks, sild eller makrel, får du en god mængde D-vitamin gennem kosten. Du kan også få D-vitamin gennem beriede mejeriprodukter eller ved at opholde dig i sollys i kortere perioder. Sørg for at holde styr på dit D-vitamin-indtag, så du ikke får for lidt eller for meget.